5 redenen waarom iedereen regelmatig naar de sauna zou moeten gaan


De sauna zorgt in de basis voor een goede bloedcirculatie. Dat zorgt voor een goede toevoer van zuurstof naar de hersenen en andere organen, waardoor het lichaam goed functioneert. Daarnaast zorgt het onder meer voor een gezonde huid en helpt het de celgroei.

 

Dit gebeurt in je lijf
In de sauna loopt de temperatuur op tot 80 á 120 graden Celsius. De eerste paar minuten van je saunabezoek openen je huidporiën zich en gaan je zweetklieren werken. Je gaat zweten en verliest daarmee vocht dat afkomstig is uit je bloed. Het resultaat is dat je bloedvaten zich verwijden en de bloeddruk iets afneemt. Om dit te corrigeren, probeert je lichaam de hartwerking op te voeren zodat je bloed goed blijft circuleren. Bij het afkoelen vernauwen je bloedvaten zich weer en stijgt je bloeddruk. Kortom: je bloedcirculatie komt op gang.

 

1. Minder spier- en gewrichtspijn
Die bloedcirculatie zorgt er onder meer voor dat eventuele spier- en gewrichtspijn afneemt. Bovendien vermindert de stijfheid van de spieren en gewrichten. Een saunabezoek zorgt er ook voor dat vermoeide, vastzittende en verzuurde spieren makkelijker en sneller herstellen.

 

2. Gezonde huid
Doordat je poriën zich openen en je bloedvaten zich verwijden kan je huid goed schoon worden. Je raakt immers niet alleen vocht kwijt, maar ook overtollig talg en vuil, wat kan zorgen voor (huid)ontstekingen. Uit een onderzoek van dr. Doreen Kowatzki (gepubliceerd in Dermatology), blijkt bovendien dat de sauna de beschermlaag van je huid versterkt en de hoornlaag hydrateert. Uit het onderzoek blijkt ook dat hoe vaker je naar de sauna gaat, hoe meer je huid hiervan profiteert: die wordt elke keer een beetje sterker.

 

3. Minder snel ziek
De sauna helpt bij het verbeteren van je afweersysteem. De hitte zorgt ervoor dat je lichaam meer witte bloedcellen aanmaakt. Deze witte bloedcellen beschermen je lichaam tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten en daardoor word je minder snel ziek.

 

4. Verbeterde ademhaling
Heb je moeite met ademhalen, bijvoorbeeld door bronchitis of astma? Ook dan kan een bezoek aan de sauna helpen. De doorbloeding komt namelijk ook in de luchtwegen op gang. Daardoor worden je slijmvliezen soepeler en raakt vastzittend slijm los. Daardoor kun je gemakkelijker en dieper ademhalen.

 

5. Ontspannen
Tot slot is het natuurlijk gewoon lekker om even je hoofd leeg te maken in de sauna: geen werk, geen telefoon en alleen maar rust! Uit Zweeds onderzoek blijkt zelfs dat het gehalte serotonine, een lichaamseigen stof die zorgt dat je je vrolijk en ontspannen voelt, toeneemt als je regelmatig naar de sauna gaat.

 

Meer informatie?
Bij Orange Wellness Club hebben we verschillende soorten sauna’s. Wil je daar meer over weten? Of wil je ze eens uitproberen? Bel dan met onze receptie: 0172-468060. Tot snel!