Hoe ongezond is een colaatje of gebakje nu echt?


Artikelen waarin cola wordt vergeleken met heroïne, waarin consumenten bang worden gemaakt voor bestrijdingsmiddelen in muesli, en waarin je kunt lezen dat elk glas alcoholische drank de kans op borstkanker voor vrouwen met 10% verhoogt lees je bijna dagelijks. Ook besloot de directie van een basisschool pas nog dat producten als koekjes en appelsap er niet meer worden gegeten en gedronken. We worden bang gemaakt voor voedingsmiddelen die we dagelijks eten en drinken. Wat nu? Mogen we alleen nog op een biologisch verbouwd slablaadje kauwen en water en verse – eveneens biologische – muntthee drinken?

 

Dat zou wel heel tragisch zijn en gelukkig is dat helemaal niet zo. Sterker nog: we zouden veel meer lak moeten hebben aan dergelijke berichten en lekker onze eigen gang moeten gaan. Dat betekent niet dat je dagelijks een zak chips leeg kunt eten, maar wel dat je best een gebakje kunt eten op een verjaardag. Zolang je maar met je gezonde verstand blijft nadenken.

 

Angst nog ongezonder
Chivo is het kennisinstituut voor vitaliteit en levensstijl en gaat nog een stapje verder. Volgens deze organisatie is de angst voor een ‘slecht’ product mogelijk nog ongezonder dan het product zelf. Verschillende onderzoeken tonen aan dat wanneer je denkt dat iets pijn gaat doen of ongezond voor je is, júíst een (negatief) effect op je lichaam heeft. Zo deden onderzoekers een onderzoek naar (de angst voor) het gevaar van stress. Aan de deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd of zij dachten dat stress slecht is voor de gezondheid. De groep die hier ‘ja’ op antwoordde, bleek een 43% grotere kans te hebben op een verkorte levensverwachting. De mensen die dat niet dachten en net zo veel stress hadden, bleken overigens niet korter te leven dan de mensen met weinig stress. Het lijkt er dus op dat stress zelf niet gevaarlijk is, maar de angst voor stress wel.

 

Iedereen is anders
Ook over sport krijgen we regelmatig ongevraagde adviezen. Zo adviseert de Gezondheidsraad volwassenen om tweeënhalf uur per week te bewegen, zoals wandelen of fietsen, en twee keer per week krachtoefeningen te doen. Ben ik dan slecht bezig als ik een keer geen tijd heb en mijn krachttraining oversla? Natuurlijk niet. Geniet er juist van en wees ervan overtuigd dat je die rustdag hebt verdiend. Dat motiveert je immers veel meer om een volgende keer weer te gaan sporten dan wanneer je je bang laat maken door berichten in de media. Vergeet ook niet dat iedereen anders is en je je gezond verstand moet gebruiken bij de keuzes die je maakt. Stel dat jij dagelijks zwaar lichamelijk werk doet, dan ben je heus niet slecht bezig als je alleen de cardioapparaten opzoekt en de krachtapparaten liever overslaat.

 

Balans is het sleutelwoord
Ik ben ervan overtuigd dat balans hét antwoord is. Ga na hoe jouw leven eruitziet en zorg ervoor dat je daar met je voeding en beweging op inspeelt. Laat je vooral niet bang maken, maar geniet van het leven en maak tegelijkertijd verstandige keuzes. En vergeet niet soms lekker te ontspannen, bijvoorbeeld door naar de sauna te gaan of een schoonheidsbehandeling te nemen. Dan houd je een gezonde lifestyle veel langer vol. Ben je benieuwd hoe jij je leven gezond kunt inrichten? Neem dan contact met mij op.

 

Tim (20 jaar)
Studeerde CIOS Haarlem (Sport- en bewegingscoördinator).
Volgde verschillende cursussen (Spinning, ClubCycle, ClubPower, Kettlebell en Weightlifting).
Is sinds oktober 2016 fitnesscoördinator en Personal Coach bij Orange Wellness Club.