Hoe werkt een hartslagmeter?


Vaak train je om resultaat te behalen; sterker worden, conditie verbeteren of gewoon je eigen grenzen verleggen. Dan is het fijn als je ook tíjdens je training kunt meten hoe je presteert. Daarvoor kun je gebruikmaken van een hartslagmeter. Hoe werkt het trainen met een hartslagmeter en wat zegt een hartslag nou precies?

 

De hartslagmeter bestaat uit een horloge waarvan je informatie kunt aflezen. Vroeger had je daarnaast een band die om je borst ging, maar tegenwoordig bestaan er horloges die de hartslag van je pols meten waardoor een borstband niet meer nodig is. Als beginnende sporter kun je de hartslag die je op je horloge ziet verschijnen gebruiken als een soort begeleider. Want als je net begint met sporten, is het soms lastig in te schatten of je nog een tandje harder kunt of dat je beter wat rustiger aan kunt doen. Sport je al wat langer? Dan kun je je eigen hartslag gebruiken om jezelf uit te dagen.

 

Hoe wordt de trainingsintensiteit gemeten?
Gebruik je een hartslagmeter van Polar, dan kun je onderscheid maken tussen vijf sportzones. Deze sportzones zijn gebaseerd op de percentages van de maximale hartslag, de HRmax. Dit is het hoogste aantal hartslagen per minuut (hsm) bij een maximale fysieke inspanning. Je maximale hartslag hangt af van je leeftijd, erfelijke factoren en je conditie. De waarde kan ook variëren per sport.

 

Om te beginnen met je hartslagmeter, moet je dus je maximale hartslag bepalen. Je kunt deze klinisch laten meten, maar dit is misschien niet voor iedereen haalbaar. Als alternatief kun je je maximale hartslag schatten met behulp van de volgende formule: 220 – leeftijd. Deze schatting is iets minder nauwkeurig – deze houdt immers geen rekening met je werkelijke conditie – maar een prima startpunt voor de amateuristische sporter.

 

Wat houden de sportzones in?
Weet je je maximale hartslag? Dan kun je sportzones instellen.
–          Zeer licht (sportzone 1): dit is 50 tot 60% van je maximale hartslag. Hiermee kun je je herstel na een training bevorderen.
–          Licht (sportzone 2): dit is 60 tot 70% van je maximale hartslag. Deze sportzone wordt gebruikt bij duurtraining om de basisconditie te verbeteren.
–          Gemiddeld (sportzone 3): dit is 70 tot 80% van je maximale hartslag. Hiermee kun je de bloedcirculatie in het hart en de beenderspieren verbeteren.
–          Intensief (sportzone 4): dit is 80 tot 90% van je maximale hartslag. Vanaf deze sportzone wordt de ademhaling zwaarder en krijg je vermoeide spieren. Het doel is om langdurig hogere snelheden te kunnen bereiken.
–          Maximum (sportzone 5): dit is 90 tot 100% van je maximale. Je bereikt hiermee een maximale inspanning voor je ademhaling en spieren.

 

Tips voor het gebruik van een hartslagmeter:
–          Ook binnen de verschillende sportzones verschilt de intensiteit. Train je binnen een bepaalde sportzone, probeer dan de gehele zone te gebruiken. Het midden van de zone is een goed doel, maar probeer ook eens naar het maximale van je sportzone te gaan.
–          Luister naar je lichaam. De hartslagmeter is een goede indicatie, maar op sommige dagen ben je sterker dan op andere dagen. Het is aan te raden om je training daar op aan te passen.
–          Als je goed traint, verbetert je conditie en dus ook je maximale hartslag. Pas daar je sportzones op aan.
–          Is het lastiger dan normaal om je hartslag omhoog te krijgen? Dan ben je waarschijnlijk niet voldoende hersteld van je vorige training. Ook als je ochtendhartslag hoger is dan normaal ben je waarschijnlijk nog niet volledig hersteld.
–          Niet alleen je trainingsintensiteit heeft invloed op je hartslag. Temperaturen en luchtvochtigheid kunnen ook je hartslag beïnvloeden. Het kan dus zijn dat je hartslag hoger is dan normaal, zonder dat je harder aan het sporten bent.

 

Zelf met Polar aan de slag?
Bij Orange kunnen we je meer uitleg geven over trainen met de Polar hartslagbanden. We verkopen bovendien de Polar A370 en de Polar M430 (speciaal voor hardlopers).