Joke: ‘Ik gunde mijzelf geen tijd om te sporten.”


Een gezin dat om aandacht vraagt en een drukke baan met onregelmatige werktijden; Joke Dijkstra had geen tijd en geen puf om te sporten. Dacht ze. Fitnessinstructrice Ruskaya hield haar een confronterende spiegel voor en zo ontdekte Joke dat er weldegelijk mogelijkheden voor haar waren om fitter te worden. Ze is inmiddels negen kilo afgevallen en voelt zich energieker dan ooit. “De knop is om!”, aldus Joke.

 

Joke werkt in de gezondheidszorg en weet als geen ander hoe belangrijk beweging voor een gezonde leefstijl is. “En toch gunde ik mezelf geen tijd om er zelf mee bezig te zijn”, vertelt Joke over haar tijd voordat ze bij Orange Wellness Club ging sporten. “Vorig jaar kwamen mijn man Martijn en ik in contact met een nieuwe oppas die elke dinsdagavond kan oppassen. Die kans grepen we aan om van sporten een vast ritueel in de week te maken. Via het Duo-abonnement kwamen we bij Orange terecht.”

 

Confronterende intake
Met Ruskaya maakte Joke een afspraak voor een intakegesprek. “Dat was behoorlijk confronterend. ‘Je kan wel altijd werken, maar voor sporten heb je geen tijd’, zei ze keihard. En daar had ze gelijk in. Het is een kwestie van prioriteiten stellen en die lagen destijds niet bij het sporten. Daar moest verandering in komen! Daarom stelden we samen mijn doelen vast en maakten we een plan. We zochten naar sportmogelijkheden die bij mij passen. Om zeven uur klaarstaan om aan een groepsles mee te doen is door mijn werk niet mogelijk, maar een leuk schema kan altijd!”

 

Sporten op zaterdagavond
Niet alleen op dinsdagavond, maar ook in het weekend is Joke tegenwoordig in de sportschool te vinden. “Vrienden vragen soms wat ik op zaterdagavond in de sportschool doe. Zij snappen daar niets van, maar ik vind het heerlijk! Daarna heb ik gewoon een romantische avond met Martijn. Want eerlijk is eerlijk: sporten kost maar een uurtje van je tijd. En Martijn zegt ook: ‘Je bent veel leuker als je lekker in je vel zit, dat uurtje pas ik wel op onze zoon.’

 

Zelfverzekerd en vitaal
Voor Joke is sporten een gewoonte geworden en daar voelt ze zich veel prettiger bij. “Soms lukt het niet om drie keer in de week te gaan, maar daarin ben ik niet meer te streng voor mezelf. Dan ga ik de volgende week gewoon een keer extra. Iedere zes weken heb ik een afspraak met Ruskaya om mijn voortgang te bespreken en dan krijg ik ook een nieuw schema. Daar voel ik me heel prettig bij. Ik voel me vitaal, energiek en zelfverzekerd.”