Zelf thee maken zonder zakjes


Natuurlijk kennen we de verse muntthee die je bij bijna elke brasserie kunt bestellen, maar er zijn nog veel meer lekkere theeën die je zelf kunt maken. Zonder Pickwick of Lipton (en de bijbehorende suikers die daar soms in verstopt zitten). Gezond en vooral heel lekker, al die verse ingrediënten. Wij zetten de lekkerste verse theeën op een rij!

 

 

Gember: ontstekingsremmend
Gember werkt ontstekingsremmend én is goed voor de spijsvertering. In het restaurant van Orange Wellness Club kun je deze heerlijke verse thee met citroen krijgen (dat betekent extra vitamine C en het zorgt voor de verwijdering van afvalstoffen uit je lichaam), maar gember in combinatie met een schijfje sinaasappel is ook een aanrader! Houd je niet van de pittige smaak van gember? Haal de gemberschijfjes dan iets eerder uit het water.

 

Tijm: antibacterieel
Tijm werkt antibacterieel en schimmelwerend en heeft ontsmettende eigenschappen. Voeg voor een smakelijke tijmthee twee takjes tijm toe aan het gekookte water. Voeg voor een frisse smaak wat sinaasappel toe en de liefhebbers scheppen er nog een theelepel honing doorheen.

 

Rozen: rust
Rozenthee maak je met twee handjes verse rozenblaadjes (het liefst uit eigen tuin, zodat je zeker weet dat ze niet bespoten zijn) en eventueel een theelepel honing. Deze thee heeft een zachte bloemensmaak en helpt bij slapeloosheid en stress. Het bevat bovendien vitamine A, B3, C, D en E.

 

Kaneel: stofwisseling
Veel mensen denken bij kaneel aan de winter, maar eigenlijk is deze specerij het hele jaar door hartstikke lekker! Voeg een kaneelstokje toe aan gekookt water en combineer eventueel met honing. Houd je van een wat sterker ‘bakkie’? Gebruik dan geen gekookt water, maar (Engelse) thee als basis. En ben je gek op een pittige smaak, dan kun je een (heel klein) stukje rode peper aan je thee toevoegen. Kaneel remt bloedsuikerschommelingen, stimuleert de stofwisseling van koolhydraten en vetten en laat het cholesterolgehalte dalen.

 

Rozemarijn: concentratie
Rozemarijnthee is vooral op kantoor of tijdens het doen van je huiswerk een goed idee! Het versterkt de hersenwerking en concentratie, verbetert het geheugen en vermindert de kans op Alzheimer. Maar rozemarijn werkt ook goed tegen verkoudheid, griep en hoest.

 

Theetips!

  • Heb je veel verse kruiden? Dan kun je ze natuurlijk ook drogen, zodat je er later nog wat aan hebt. Dit kan in de oven op 40 tot 65 graden. Laat de oven op een kier staan.
  • Heb je verse thee gezet, dan is het vaak wel zo lekker om die voor het drinken even te zeven.
  • Gebruik een thee-ei, dan is zeven vaak niet nodig.
  • Thee kun je natuurlijk ook als frisse drank drinken; ice tea!. Zet de thee hiervoor in de koelkast.
  • Zie de bovenstaande recepten als inspiratie. Het leukste is natuurlijk om te combineren en je eigen lievelingsthee te ontdekken!
  • Ook lekker in thee: (gedroogd) fruit, lavendel of anijs.